Tekst en beeld Amina Berkane Abakhouu

Tekst en beeld Amina Berkane Abakhou

8 december 2022 – De Belgische schrijver, dichter en essayist Stefan Hertmans heeft in het eveneens Belgische programma ‘Zwijgen is geen optie’ een bijzondere uitleg gegeven over het bestaan van de verschillende werkelijkheden in relatie tot grote thema’s zoals klimaat/milieu. Voor mij is hij een inspiratiebron en daarom juist zoveel geduld om me bezig te houden met het thema afval. Daar waar wij met elkaar als actieve wijkbewoners alles uit de kast halen om het extremer wordende afvalprobleem aan te pakken, heb ik nog steeds het gevoel dat wij weinig doen samen en heb ik meestal de energie om door te gaan. Vanuit mijn religie word ik juist benaderd en beloond wanneer ik afval opruim.

Wat hebben wij als bewoners tot nu toe gedaan? Wij zijn al langer dan twee jaar bezig met het analyseren, bespreken en zoeken naar oplossingen voor onze wijk. Daarbij hebben wij goed gekeken naar de werking van ondergrondse containers en wij kwamen er snel achter dat we het gebruik van de pasjes beter kunnen stoppen. Toen gingen wij onder de leiding van de wijkhost veel data verzamelen en maakten wij foto’s van elk gebied waar afval een probleem was (nog steeds is). Hierdoor kwamen wij erachter
dat ook de ‘slim melder’ niet altijd goed werkt; niet alle meldingen kwamen binnen bij de gemeente. Samen met heel veel vrijwilligers in de wijk hebben wij de afvalproblemen zichtbaarder gemaakt. Of de meldingen nu wel of niet binnen waren, wij verzamelden alle foto’s en zo konden wij met regelmaat zelf aan de bel trekken en aan de gemeente vragen om afval te komen ophalen. Er zijn verschillende acties gevoerd en veel wijkbewoners zijn hierbij betrokken geweest. Het is niet zo makkelijk als het lijkt en veel ingewikkelder dan we denken, vooral omdat de gemeente de laatste periode werkt vanuit verschillende afdelingen waardoor communicatie niet effectief is.

Wat is nodig?
Wat wij als eerst nodig hebben is elkaar. Blijf erin geloven dat wij ooit het probleem onder de duim zullen hebben. Wij hebben ook jou nodig. Om bij het begin te beginnen, is het heel belangrijk dat jij als wijkbewoner weet wat je te doen hebt met je afval. Zowel huishoudelijk afval, zwerfafval als grofvuil. Als ik continu klaag over het afval in de wijk en zelf mijn eigen rotzooi buiten achterlaat, dan ben ik niet eerlijk en ook niet wijs. Wanneer de container niet opent, breng de afvalzak terug, hoe gek het klinkt. Door die ene vuilniszak achter te laten, denkt iedereen dat het normaal is om een tweede, een derde, een vierde en veel meer afvalzakken naast de container te plaatsen. Wij hebben gezien dat vuil vuil oproept. Laat ons beginnen bij het schoonhouden van onze straat, want schoon zal ook schoon oproepen. Als tweede hebben wij de samenwerking met de gemeente nodig. Die is er wel, maar wij zijn daar niet altijd tevreden over. Wij merken wel dat er goed geluisterd wordt naar ons en dat men het blijft proberen om met oplossingen te komen. En zoals Loesje zegt: