1 juni 2022 – Het worden spannende weken. Bloedspannende weken… In juni vinden namelijk de Spannende Boeken Weken plaats. Op 9 juni wordt in Bibliotheek Neude de Gouden Strop – de prijs voor het beste Nederlandse spannende boek uit het afgelopen jaar – uitgereikt op de Avond van het spannende boek. Er zijn acht genomineerde boeken die nog kans maken op die prijs. En ik wil die allemaal lezen. Ik ben nu bezig aan het derde boek. Hieronder wat ik er van vind.

  1. ORAKEL – THOMAS OLDE HEUVELT: Een echte horrorthriller. Twee tieners vinden een achttiende-eeuws zeilschip in een weiland. Eén van hen gaat kijken en gaat een luik binnen. En komt er niet meer uit… Het begin van nog veel meer ellende. Een mysterieus verhaal vol bovennatuurlijke elementen. Intrigerend concept, spannend opgeschreven. De auteur is bekend van de bestseller “Hex” en dit is ook weer een pakkend boek. Aanrader
  2. DE RUSSISCHE CONNECTIE – GERRIT BARENDRECHT Een historische thriller, vervolg op “De Parijse connectie”. Amsterdam, 1889. In hartje Amsterdam vindt een bomaanslag op een tram plaats. Rechercheur Julius Katz gaat samen met journaliste Ida (zeer ongebruikelijk in die tijd, een vrouwelijke journalist) op onderzoek uit en infiltreert in een anarchistische cel. Je ruikt de stank in de sloppenwijken van de hoofdstad, de enorme armoede is voelbaar. En het einde is superspannend, kan zo verfilmd worden. Ook een aanrader, ik ga zeker het eerste deel uit deze serie lezen!
  3. LENOIR – BAS HAAN Een thriller die zich afspeelt binnen de Rotterdamse drugswereld. Rechercheur Jacob Lenoir komt bij bewustzijn met een pistool in zijn hand. Naast hem ligt het lichaam van zijn zwager, een topadvocaat. Wat is er gebeurd? Een best wel rauw boek met veel geweld, corruptie en couleur locale. Het debuut van onderzoeksjournalist Bas Haan. Een lekker weglezende thriller, wel met wat clichés.

Drie spannende boeken tot nu toe. Wat mij betreft allemaal kanshebbers op de hoofdprijs, met een lichte voorkeur voor “de Russische connectie”. Maar ik moet er nog vijf lezen. Ik heb dus nog wat te doen. We gaan op 9 juni zien of één van deze drie het gaat winnen!