Foto: Rianne Bijl

1 oktober 2022 – Met trots presenteren we de gloednieuwe rubriek ‘Vijf vragen aan …’ In deze rubriek stellen we vanaf nu iedere editie van De Zuidwester vijf vragen aan een van de bewoners van Kanaleneiland, Transwijk of de Merwedekanaalzone. De eer is deze eerste keer aan pianist en zangeres Hanna Marieke!

Tekst: Nicole Nibbering

1 – WIL JE JEZELF KORT VOORSTELLEN?
‘Ik ben Hanna Marieke, geboren in Amsterdam, op mijn zeventiende ben ik aangenomen op het conservatorium in Utrecht, toen ben ik hierheen verhuisd. Nu woon ik sinds 3,5 jaar op Kanaleneiland. Over mijn muziek zegggen ze dat het melodische jazz is met avontuurlijke elementen erin, en een beetje invloed van klassieke en gospel muziek. Mijn eigen mix dus eigenlijk! En ik schrijf er altijd verhalen omheen. Vanuit inspiratie, met het thema van hoop of schoonheid. Ik kijk heel erg naar de natuur wat ik heel mooi vind en dat probeer ik te vatten in jazz. Dat mensen iets meer van de natuur zien. Dat het publiek ook gewoon geraakt kan worden door de verhalen die ik vertel als ik optreed tussen de nummers door.’

2 – WAT VIND JE FIJN AAN UTRECHT?
‘Het is wat gemoedelijker, vriendelijker en kleiner dan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag. Soms is dat wat intimiderender en te groot. Ik houd wel van intieme settingen.  Deze locatie waar we nu zitten, is heel belangrijk geweest voor mijn album. Tijdens corona zat ik veel thuis en wandelde ik hier elke dag. Veel mensen zijn hier vaak onderweg, dan zie je ze heel hard fietsen van de ene naar de andere kant en dan kijken zij alleen maar naar het asfalt. En dan denk ik: kijk nou om je heen!’

3 – WAT IS JE FAVORIETE PLEK IN ZUIDWEST UTRECHT?
‘Op dit moment is de Rooseveltboulevard mijn favoriete plek in de wereld. Maar stel dat ik ga verhuizen, dan zoek ik wel weer een nieuwe favoriete plek.’

4 – WAT IS IETS WAT JE ZOU WILLEN VERANDEREN IN ONZE WIJK?
‘Goeie vraag. Het is een hele internationale wijk, maar in mijn straat wonen alleen maar Nederlanders. Ik voel wel een afstand tussen bewoners. Een keer ging ik met buren een volleybalnet opzetten en op een gegeven moment stonden we met wel dertig mensen van allerlei nationaliteiten te volleyballen en dat vond ik zo gaaf!’

5 – TIPS VOOR ANDERE BEWONERS?
‘Ga af en toe aan het kanaal zitten zonder je telefoon of een boek, maar ga gewoon kijken naar de natuur. Hoe de lucht verandert, de mensen en beesten die voorbij komen. Neem een thermoskan koffie of thee mee. Dan zie je ineens dat de boot ‘Marjan’ hier vaak ligt, een boot met een hele NS trein erop, enorme cruiseschepen en afvalboten.’