Dennis de Vries – foto: Bas van Setten

29 januari 2024 – De jaarwisseling is relatief rustig verlopen, mede dankzij de inzet van de tientallen buurtvaders en stadsmakers – waarvoor nogmaals mijn grote waardering en dank! Inmiddels zijn de meeste kerstbomen verdwenen, de lichtjes en kerstballen naar zolder, en de eerste goede voornemens gesneuveld (vaker sporten is best lastig met een volle agenda). Aan de ene kant is dat jammer, want kerst is altijd een gezellige tijd. Als wethouder ben ik vaak van huis, dus de kerstvakantie betekent voor mij echt quality time met mijn gezin: spelletjes spelen, bowlen, naar de schaatsbaan en bioscoop. Aan de andere kant kijk ik enorm uit naar het komende jaar. Er staan veel mooie dingen te gebeuren in ‘mijn wijkie’ Zuidwest. Van de ontwikkelingen aan de Vasco da Gamalaan tot de buurtagenda in Kanaleneiland, van het bouwen aan Merwede tot weer veel mooie buurtinitiatieven.

Ook voor Transwijk is er in het nieuwe jaar veel aandacht. We horen en zien dat de onderlinge betrokkenheid in de wijk beter kan. De samenstelling van de wijk verandert, en het is soms spannend om met elkaar in gesprek te gaan en blijven. Bijvoorbeeld als er nieuwe buren naast je komen wonen, met een andere achtergrond dan die van jou: hoe maak je dan contact? Het belangrijkste is volgens mij dát je de stap zet, dat je je openstelt voor de ander. Of het nu gaat om een praatje op straat of een kop koffie samen. Of, zoals we in Zuidwest ook steeds meer zien, samen iets moois bedenken voor je buurt. Neem het initiatief van Ella Huisman in Transwijk, die een aantal jaar geleden begon met het vergroenen van haar straat. Inmiddels heeft ze veel plekken in de wijk letterlijk groener gemaakt, een mooie groene buurtplek gecreëerd en buren geënthousiasmeerd om een boomspiegel te adopteren. Ella bewijst dat je samen je wijk kunt maken.

Als gemeente dragen we natuurlijk ook ons steentje bij, samen met onze partners in de wijk. Begin januari was ik aanwezig bij een etentje voor de inwoners van Transwijk; een goed moment om elkaar te ontmoeten. Het was hartstikke lekker én gezellig! We gaan vol energie verder met de buurtagenda, en op 8 februari organiseren we een informatiemarkt voor de inwoners van Transwijk, waarin we vertellen over onze plannen voor de wijk en luisteren naar de zorgen en ideeën van bewoners. Als gemeente kunnen we van alles bedenken, maar we horen het liefste van de wijkbewoners zélf waar behoefte aan is. Dus kom maar op met suggesties! Dat zijn mijn ‘beste wensen’ voor 2024 voor de bewoners van Zuidwest: ik wens jullie allemaal veel geluk en gezondheid toe, maar vooral ook een gevoel van verbondenheid, saamhorigheid en betrokkenheid.