12 februari 2022 – Twee Turkse tortelduiven pikken met hun snavel tussen de plantjes. Een paar meter verderop doet een stel vinken hetzelfde. Sinds kort kijken mijn buren en ik vanuit onze woonkamer, slaapkamer of thuiskantoor uit over weilandjes vol leven. We lieten onze veertien kale grijze schuurdaken bedekken met een groendak. Transwijk Zuid is in één keer 122 vierkante meter groener.

BREIN BLIJ MET GROEN

Een groendak heeft heel wat voordelen. De planten helpen bij het opvangen van regen. Het is goed voor de biodiversiteit in de stad. Insecten zoals vlinders, bijen en springstaarten vinden er eten, een schuilplaats of leggen er eitjes. Begroeide daken zorgen in hete zomers voor meer koelte in de stad dan kale daken. Het water dat uit de plantjes verdampt, koelt de lucht. Maar niet alleen het klimaat en de natuur worden blij van meer groen. Ik en mijn buren ook. Zelfs een klein beetje groen doet al wonderen, blijkt uit verschillende onderzoeken. Met uitzicht op een dak waar plantjes op groeien, voel je je emotioneel sterker dan als je uitkijkt op een dak met bitumen of grind. Je kunt je ook beter concentreren. Veertig seconden naar een groen dak kijken is al genoeg voor een concentratieboost, ontdekten psychologen van de Universiteit Melbourne in Australië. Bovendien is het aantrekkelijk en prettig om naar te kijken. Mensen zijn zelfs bereid meer te betalen voor een huis dat uitkijkt op een groendak, zagen onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven in 2021.

SAMEN GEEFT VOORDEEL

Meer dan genoeg reden om wat planten op het dak van je schuur, huis of uitbouw te planten dus. Maar waarom zou ik alleen mijn eigen schuur vergroenen? Samen met een groen minnende buurvrouw bel ik bij de ruim zestig huizen in onze buurt aan. Dertien buurtgenoten zien zo’n plantendak ook wel zitten. Zoiets samen doen heeft heel wat voordelen. De gemeente Utrecht geeft subsidie op een groendak als je meer dan tien vierkante meter aanlegt. Je kunt de subsidie voor al die daken in één keer aanvragen. De groendakaanlegger geeft ons bovendien flinke korting omdat hij in één keer veertien daken kan leggen. En als klap op de vuurpijl kijk ik nu niet alleen op mijn eigen groendak uit, maar ook op dat van vier anderen. Daar word ik extra blij van. En mijn buren ook. ‘Vanaf de eerste dag zie ik al meer vogels dan voorheen op de daken, mailt mijn buurvrouw. ‘Ik kan niet wachten tot het in het voorjaar gaat groeien en bloeien. Maar ook nu ben ik al super blij met het groene uitzicht vanuit de woonkamer.’

VOLGEND ARTIKEL

Een pittige wijk