In de zuidelijke punt van Transwijk wordt sinds maart 2021 gewerkt aan de bouw van een bedrijfsverzamelcomplex. Een mooie ontwikkeling op die ietwat verlaten locatie net voorbij de A12, maar ook wel enigszins vreemd. Als je iets noordelijker kijkt zie je bijvoorbeeld dat daar aan de Eendrachtlaan 100-260 een bestaande bedrijfshal met diverse workboxen te huur staat, die gebruikt kunnen worden als kantoor en/of opslagruimte.

Aan de Winthontlaan langs het Merwedekanaal in de zuidelijke punt van Transwijk passeer je een bouwproject dat enkele vragen oproept, de realisatie van een bedrijfsverzamelcomplex door Hercuton in opdracht van Urban Industrial. Het complex meet in totaal ruim 11.000 m² en bestaat uit negen moderne, hoogwaardige units met verschillende afmetingen, die allemaal weer beschikken over een eigen bedrijfshal en kantoor. Afgelopen maart is gestart met het bouwrijp maken van de grond, zodat in mei de eerste paal geslagen kon worden. Naar verwachting vindt de oplevering al plaats in januari 2022, dus op korte termijn. Hercuton levert het complex turn-key op inclusief de aanleg en inrichting van het buitenterrein van circa 10.000 m².

Het gaat blijkbaar goed met de economie, anders wordt een dergelijk bedrijvencomplex als aan de Winthontlaan niet gebouwd zou je zeggen. Iets noordelijker staan in een bestaande bedrijfshal aan de Eendrachtlaan 100-260 namelijk diverse ‘workboxen’ te huur, die gebruikt kunnen worden als kantoor en/of opslagruimte. Het complex aan de Eendrachtlaan beslaat 4.421 m², werd in de jaren ’50 gebouwd als cementcentrale en ligt in deelgebied 6 van de Merwedekanaalzone, die op termijn getransformeerd zal worden naar een gebied met gemengde functies en een accent op wonen. De ontwikkelingen zullen naar verwachting tevens een positief effect hebben op de vraag naar bedrijfsruimtes voor zowel startende, jonge ondernemers als voor grotere ondernemingen. Dat stelt flexas.nl, verhuurder van de bedrijfsruimtes aan de Eendrachtlaan.

Op de website van Flexas komen we in Utrecht-Zuidwest echter aardig wat bestaande bedrijfsruimtes te huur tegen. Onder andere in hetzelfde pand aan de Eendrachtslaan, maar ook direct naast het nieuwbouwcomplex van Hercuton aan de Winthontlaan. Op nummer 200 verhuurt Flexas daar bijvoorbeeld kantoorruimtes voor startende en gevestigde organisaties van 25 tot 500 m² in een kantorencentrum uit 1986. De betreffende units daar zijn ook geschikt voor zowel startende ondernemers als voor gevestigde organisaties. Het gebied waarin al die betreffende bedrijvencomplexen liggen valt onder Business Eiland Utrecht, dat actief is voor alle ondernemers en eigenaren van zakelijk vastgoed in het gebied. Werken aan versterking van het imago en de verbinding in het gebied valt daaronder. Wie dat wil volgen kan kijken op businesseilandutrecht.nl.

Het zou interessant zijn om te weten hoe de ondernemersvereniging zelf aankijkt tegen het ietwat vreemde contrast van leegstand versus nieuwbouw in op het Business Eiland. Misschien dat we dat in een andere editie van De Zuidwester nog eens vragen aan bestuursvoorzitter Alice Hendriksen Oostereng, die zich voor de vereniging onder andere inzet voor het vestigingsklimaat.