De bar


29 januari 2024 – Tegenover het politiegebouw op Kanaleneiland zie je een rood-wit gebouw met veel ramen. Het was een mbo-school maar sinds een aantal jaren wordt het pand gebruikt voor studentenhuisvesting. In totaal wonen er nu zo’n 200 studenten onder de organisatie Stadsoase.

Tekst en beeld: Nomi Princen

De studenten wonen in elf verschillende huizen die elk hun eigen dierennaam hebben. Zo heb je Huize Uil, Panda of Ram. De binnenkant van het gebouw blijft een beetje mysterieus doordat veel ingangen verstopt zitten en je de woonkamers vanaf de buitenkant niet kan zien. Hoe is de woonruimte van deze studenten eigenlijk ingericht? De meeste huizen in Stadsoase tellen 22 huisgenoten. Drie huizen hebben er wat minder. Zij wonen met vijftien of tien mensen. Je ziet aan verschillende dingen in de huizen terug dat het vroeger een oud schoolgebouw was. Zo zijn er nog ouderwetse wc-hokjes en is er een brede trappenhal. Op de begane grond bevindt zich ook nog de originele aula genaamd De Kuil. Deze ruimte kan nu gehuurd worden door zowel bewoners als niet-bewoners in de buurt voor bijvoorbeeld evenementen of repetities.

De studenten ondernemen voornamelijk dingen binnenshuis. Zo wordt er vaak samen gegeten, worden er feestjes gegeven en organiseren ze leuke huisactiviteiten. In de wijk zijn de bewoners vaak te vinden bij winkelcentrum Nova om hun boodschappen te halen, wat ideaal gelegen is naast het pand. Ook vinden sommige studenten het fijn om bij Koffiemaatjes te studeren. Dit is een koffietentje wat onder de woningen gevestigd is. In de zomer zie je de inwoners zitten in de tuin die bij het pand hoort of maken
ze een wandeling rondom het kanaal. Ze dragen met de vele bewoners dus bij aan een groot aandeel van alle studenten die op Kanaleneiland wonen.

Een woonkamer

Wat deze locatie bijzonder maakt is dat je hier, in tegenstelling tot veel andere studentenhuisvestigingen, niet hoeft te studeren om hier te mogen wonen. Er wonen dus allerlei mensen van verschillende leeftijden. Sommigen zijn pas net begonnen met hun studie, anderen hebben een tussenjaar en er zijn ook mensen die hun studie hebben afgerond en al werken. De studies die mensen volgen zijn heel uiteenlopend, van mbo- tot universitair niveau. Overheersend in Stadsoase blijft toch wel de studentikoze sfeer. In de huizen zelf zie je dit terug door rijk beschilderde muren, allerlei voorwerpen die op gang staan en vooral de niet opgeruimde keukens. Maar ja, dat hoort er nou eenmaal bij als je in een studentenwoning leeft.