Onlangs verscheen het fotoboek ‘MuurKunst in Utrecht’ van Joost van Waert. Hij maakte in de afgelopen anderhalf jaar duizenden foto’s van grote en kleine kunstwerken in de stad, zowel van erkende kunst als van mooie kleine dingen die hem opvielen. Muurschilderingen, gedichten, wandreliëfs, gevelstenen, mozaïeken, glaskunst, tegeltableaus en lantaarnconsoles. In totaal ruim 600 van die kunstwerken verzamelde hij in een prachtig fotoboek.

Ook de wijk Zuidwest komt daarbij aan bod, waar Joost bijna 25 mooie kunstwerken vastlegde. Of wij van De Zuidwester aandacht wilden schenken aan zijn boek met een kort artikel, was zijn vraag eind juli. Joost: “Aan de hand van het boek kun je een prachtige wandeling maken door de wijk of stad, want alle kunstwerken zijn te zien in de openbare ruimte. Het is verrassend hoeveel moois je nog zult ontdekken op plaatsen waar je al vaak bent geweest.”

Ook de Oostkrant besteedde recent aandacht aan het boek. Joost van Waert woont zelf namelijk in Utrecht Oost in de Rubenslaan buurt bij de Kromme Rijn. Het kostte hem bijna twee jaar om al fietsend en wandelend door de stad alle kunstwerken te vinden, uit te zoeken wat de achtergrond ervan is en voor het boek te indexeren, een enorme klus. In 2019 is hij gaan uitzoeken wie al die makers zijn en zo kwam hij op veel plekken waar hij nog nooit was geweest en in contact met veel kunstenaars en bewoners.

Hij merkte dat (bijna) iedereen wel blij wordt van muurkunst en wilde daarom in zijn (kijk) boek graag laten zien hoeveel moois er is. Het boek is rechtstreeks bij Joost te bestellen. Maak €20,= over naar NL04 ASNB 0707 7009 65 t.n.v. J. van Waert en vermeld onder ‘Mededelingen’ je (bezorg)adres. Dan bezorgt hij het boek gratis bij je thuis (in de provincie Utrecht). Inmiddels ligt het ook bij de boekhandel, maar daar kost het €25.

Onder andere terug te vinden in het boek ‘Muurkunst in Utrecht’ van Joost is de projectie van een gedicht van Ingmar Heytze op de gevel van het gebouw Domstate van zorgorganisatie AxionContinu aan de Beneluxlaan. Het gedicht wordt in delen geprojecteerd, heet ‘Hou Vast’ en gaat over de coronapandemie. Heytze schreef het speciaal daarvoor. Designstudio Lotte van Laatum ontwierp het concept voor de weergave op het pand. Het is een geanimeerde projectie waarbij de woorden verschijnen en verdwijnen. Het is gebaseerd op een handschrift van één van de bewoners van AxionContinu. Verantwoordelijk voor de projectie is MrBeam. Het is één van de aansprekende voorbeelden die Joost in zijn boek laat passeren op Kanaleneiland en Transwijk en de Merwedekanaalzone. Het boek is daarom ook voor wijkbewoners zeer de moeite waard, maar kreeg daarnaast een hoge waardering van Ton van den Berg in zijn recensie Nieuws030.

Gegevens van het boek: Formaat: 200 x 260 mm. Omvang: 224 pagina’s. 1.140 kleurenfoto’s. Met uitgebreide registers van vindplaatsen, kunstenaars en straatnamen. Het boek kost € 25,- in de boekwinkels en €20,- bij de auteur (via joostvw@ziggo.nl).