9 december 2022 – In deze rubriek stellen we iedere editie van De Zuidwester vijf vragen aan een van de bewoners van Kanaleneiland, Transwijk of de Merwedekaalzone. Deze keer is dat de betrokken organisator en motivator Salim Benali.

Tekst: Nicole Nibbering 

1 – WIE BEN JE EN WAT DOE JE ZOAL?
“Ik ben Salim Benali, 23 jaar en ik ben geboren en getogen op Kanaleneiland. Een tijdje geleden kwam er een signaal van jongeren van mijn leeftijd die behoefte hadden aan bijeenkomsten waar ze elkaar konden ontmoeten, maar ook iets om van elkaar te leren. Toen ben ik heel laagdrempelig begonnen met themabijeenkomsten waarbij ik gastsprekers uitnodigde over bijvoorbeeld mentale gezondheid, journalistiek, topsport en politiek. Jongeren die geen rolmodel in hun omgeving hebben, wil ik toch graag een mooie ervaring geven. Om ze een positief zelfbeeld te geven. Ik vind het belangrijk dat iedereen doet wat ie leuk vindt en waar ie goed in is, en dan zijn of haar volledige potentieel benut.”

2 – WAT VIND JE FIJN AAN WONEN IN UTRECHT?
‘“Ik spendeer veel tijd in de wijk (Kanaleneiland). Het is echt een gemeenschap waar iedereen elkaar groet. Het is een levendige wijk, er gebeurt veel en daar houd ik van.”

3 – WAT IS JE FAVORIETE PLEK IN ZUIDWEST UTRECHT?
“De Rooseveltboulevard, om met vrienden te wandelen. Ik loop vaak langs het kanaal en dan zie je de enorme diversiteit in etniciteit en leeftijd. En daarnaast kom ik nog steeds heel graag in het tennispark bij Anansi, op Kanaleneiland Noord. Daar heb ik heel veel tijd als jonge jongen gespendeerd en daar heb ik goeie herinneringen aan.”

4 – WAT IS IETS WAT JE ZOU WILLEN VERANDEREN IN ONZE WIJK?
“Ik vind de infrastructuur heel mooi, alle nieuwe gebouwen die geven een positieve drive aan de wijk. Ik geloof zelf dat het fysieke en het sociale met elkaar samenhangt. Dus als het er heel mooi uitziet, dan zal dat ook een positief effect hebben op de sociale gemeenschap. Maar wat ik anders zou willen zien, is dat de nieuwe en oude bewoners toch nog meer een groep gaan vormen. Het zou mooi zijn dat we door sociale activiteiten elkaar opzoeken, dat we nog meer verbinding met elkaar krijgen. Maar we moeten elkaar ook de tijd gunnen, zoiets kost gewoon tijd.”

5 – ZOU JE IETS WILLEN MEEGEVEN AAN ANDERE BEWONERS?
“Ik heb wel een tip speciaal voor jongeren: zoek een plek én mensen die jou een goed gevoel geven. In wat je ook wil doen, in wat je wilt bereiken, is je mentale gesteldheid heel belangrijk, dus dat je zin hebt in onderwijs, of sport, werk. Dus omring je met fijne personen om lekker in je vel te zitten, en dat je zin hebt om jezelf verder te ontwikkelen.”

Zie voor meer informatie van MIX2000:
www.linkedin.com/in/salim-benali

Home