1 oktober 2022 – Op verschillende plekken in Zuidwest zijn bedrijfsverzamelgebouwen en creatieve broedplaatsen te vinden. Denk aan Vechtclub XL, De Stadstuin, Kanaal30, Krachtstation en Dotslash. Minder bekend voor velen is De Pionier aan de Grebbeberglaan. Tijd dus voor een kennismaking!

Leven in de wijk
Wie wel eens over de Grebbeberglaan Transwijk in of uit fietst zal zich bij het zien van de (’s avonds lichtgevende) geveltekst De Pionier op nummer 15 wellicht hebben afgevraagd ‘wat zit daar?’. Wij liepen er naar binnen en vernamen van de vriendelijke receptiemedewerker Maarten dat De Pionier een bedrijfsverzamelgebouw is van woningcorporatie Mitros. Met de tijdelijke herbestemming van dit oude schoolgebouw van de Utrechtse Technische School (UTS) uit 1960 wil Mitros leegstand voorkomen en door het te bestemming als bedrijfsverzamelgebouw wat leven in de wijk brengen. Vooral in het gebouw, heerst daadwerkelijk een levendige sfeer. Veel ondernemers en hun relaties zijn er in op uiteenlopende gebieden druk in de weer. Communicatie & marketing, design, detachering, educatie & onderwijs, financiën & administratie, hospitality, ict, media, organisatieadvies, therapie & coaching en zakelijke dienstverlening, je vindt het allemaal bij De Pionier. En met alle circa 80 bedrijfsruimtes verhuurd is de locatie ook nog eens waanzinnig populair.

Jeroen Itter, sinds 2019 vastgoedmanager/accountmanager zakelijke verhuur bij Mitros ontvangt ons eind juli en geeft een rondleiding door De Pionier, samen met technisch beheerder Hennie van Dulst. Jeroen was niet betrokken bij het opzetten van de formule, maar is er terecht wel  erg enthousiast over en trots op hoe dat heeft uitgepakt. En ook Hennie praat met enthousiasme over de locatie en de huurders, die hij nagenoeg allemaal goed kent. Via de benedenverdieping van het gebouw wandelen we via het trapportaal naar de verdiepingen en komen onderweg onder andere langs de bedrijfsruimte van Eager People. Jeroen: “Ooit begonnen als Mijn Student is Eager People één van onze eerste huurders.” Vanwege de vakantieperiode zijn niet in alle bedrijfsruimtes/-units, die variëren van 20 tot 475 m2, mensen aanwezig, maar toch heerst er nog een prettig soort chemie. “Bij aanvang was voor het concept van De Pionier uitgegaan van circa 50 units en huurders, maar dat bleek al snel te weinig”, vertelt Hennie. Jeroen vult aan: “Het concept bleek al snel populair en dus moesten we de plannen bijstellen. De afgelopen jaren was er sprake van 100 procent verhuur en zelfs tijdens de coronaperiode is er geen sprake geweest van leegstand. Dat zegt genoeg over de populariteit!”

Organische ontwikkeling

De bouw van de technische school begon in 1960 en al snel na de oplevering in 1961 voorzag de UTS nijverheidsschool in een snel groeiende vraag naar leerplaatsen. Destijds was 60 procent van de Utrechtse bevolking aangewezen op de industrie en bouwvakken. In 1968 werd een nieuwe vleugel aangebouwd en in datzelfde jaar werd de straatnaam veranderd van Grebbelaan naar Grebbeberglaan. Wanneer de UTS er precies ophield te bestaan is niet bekend, maar in 2010 werd het gebouw door Mitros strategisch aangekocht om er op termijn woningen te kunnen ontwikkelen. Tot die tijd kreeg het, na diverse ingrepen en aanpassingen een ‘tijdelijke’ bestemming als bedrijfsverzamelgebouw. Organische ontwikkeling vormde de basis van het concept en de strategie, dat wil zeggen voor en door de ondernemers. Gebruikers van het eerste uur droegen de ontwikkeling. Van het gebouw werd de structuur gehandhaafd en in het conceptontwerp werd uitgegaan van ateliers, bedrijfsruimte voor makers en collectieve/publieke bestemmingen op de begane grond, kantoren voor denkers en creatieve bedrijvigheid in de theorie klaslokalen op de verdiepingen.

De succesformule van De Pionier zou in eerste instantie tot 2024 worden voortgezet, maar inmiddels is dat verlengd naar eind 2027/begin 2028. De gemeente is nog bezig met een omgevingsonderzoek voor het betreffende gebied en eventuele plannen van Mitros voor de locatie moeten daar binnen passen. Voor huurders een prettig vooruitzicht, maar wat tegenzit binnen het huidige concept is het café restaurant op de begane grond direct naast de ingang. Waar eerst The Colour Kitchen gevestigd was als commerciële maatschappelijke hospitality organisatie nam later De Eetplaneet die plek in als culinaire werkplaats met restaurant, bar, koffiehoek, vergaderzalen en besloten terras bij mooi weer. Maar begonnen ten tijde van corona moesten de initiatiefnemers hun activiteiten door omstandigheden uiteindelijk per 1 augustus stoppen. Daarmee begon voor Jeroen een uitdagende zoektocht naar een passend nieuw horecaconcept voor De Pionier. “Het zou mooi zijn als dat snel tot succes leidt”, stelt hij daarover. “Het is werkelijk een prachtlocatie en zeer geschikt voor horeca die aansluit op het concept van De Pionier.” Op het moment van verschijnen van deze editie van De Zuidwester is hij al in een ver gevorderd stadium van onderhandelen met een mogelijk nieuwe partij. Jeroen: “Niets is nog zeker, maar we gaan het zien.”