De KENN2 appartementen aan de Adenauerlaan op Kanaleneiland Noord hebben sinds begin november groene daken. Niet het dak bovenop de flat zelf, maar die van de schuurtjes aan de achterzijde zijn voorzien van zogeheten sedummatten. Dat is dezelfde bekleding die de bushokjes in de gemeente Utrecht ook al enige tijd hebben en waarmee ze het wereldnieuws haalden. Groene daken bieden een flink aantal voordelen, zoals wateropslag, afkoeling, geluidsisolatie, luchtzuivering én ze trekken insecten en vogeltjes aan. Bewoner Nort Hesse vertelt hoe het allemaal ging.

KENN?

Eind 2014 gingen bouw-/vastgoedontwikkelingsbedijf Hurks en woningcorporatie Mitros een intensieve samenwerking aan waarbij diverse woongebouwen op Kanaleneiland Noord Noord (KENN) werden aangepakt. Het doel was om een meer gedifferentieerde woonwijk in vastgoed en bewonerssamenstelling te creëren door een betere mix van sociale huur- en koopwoningen. Beleggers kregen geen ruimte door de zogenaamde bewonersplicht, waarmee uitsluitend particuliere eigenaren of iemand uit de eerste bloedverwantschap er konden gaan wonen. Met de oplevering in juni 2019 werd het project afgerond.

DRAAGVLAK EN SUBSIDIE

Nort: “De duurzaamheidscommissie van onze flat startte het proces van de groene daken enkele maanden geleden. Als eerste werd in de VvE gepolst of er genoeg draagvlak was voor het initiatief en toen duidelijk was dat er meer dan voldoende draagvlak was, werd er een crowdfunding op poten gezet. Met het bedrag dat daarmee werd opgehaald, stapte de duurzaamheidscommissie naar gemeente Utrecht om een subsidie aan te vragen van datzelfde bedrag.” De gemeente heeft een subsidietraject voor duurzame initiatieven, waaronder groene daken. En dat groene daken populair zijn in Utrecht blijkt wel, want er werd aangegeven dat KENN 2 het laatste project was dat in 2021 nog subsidie ontving. Vanaf 1 januari 2022 start weer een nieuw subsidietraject.

AANLEG

“Nadat door de gemeente de toezegging voor subsidie officieel was gedaan”, vervolgt Nort, “kon er een datum worden geprikt waarop bewoners zelf de groene daken zouden aanleggen. Zaterdag 30 oktober was die dag. In de stromende regen stond een groep van dertien flatbewoners en één achterbuurman die ook kwam helpen, klaar om de klus te klaren. Bij het aanleggen van groene daken komen veel handelingen kijken, maar het is op zich niet moeilijk. Er liggen heel wat verschillende lagen ónder het daadwerkelijke groen, namelijk worteldoek, een drainagemat, substraatrol en daarna pas de groene sedummatten. En dat alles moet op maat worden gesneden. Omdat de daken niet allemaal dezelfde afmeting hebben moest er telkens ook net iets anders worden gesneden, maar als een geoliede machine werd er gesneden, gerold en gelegd.”

MOOI INITIATIEF

“Iedereen had die zaterdag zijn eigen rol of specialiteit, zo bleek tijdens de werkzaamheden. Waar de één oog voor detail had bij het snijden, had de ander een goed idee voor het tillen van alles naar de daken. Met een aantal ladders en een goed doordachte tactiek werd alles laag voor laag omhoog getild waar anderen de boel weer netjes neerlegden. En omdat alles zo soepel verliep was de klus binnen één dag geklaard. Niet alleen zijn de daken nu een stuk duurzamer, bewoners hebben elkaar ook weer (beter) leren kennen waardoor het ook een bijzonder leuke sociale activiteit was.”

MEER WETEN?

Al met al een mooi initiatief met een mooi resultaat. Wie informatie wil over de subsidiemogelijkheden voor de aanleg van groene daken (of gevels) kan terecht op www.utrecht. nl/bestuur-en-organisatie/subsidiehulp/milieu-en-duurzaamheid/