Welkom bij de Zuidwester Het laatste nieuws uit Kanaleneiland, Transwijk en de Merwedekanaalzone.
Vijf vragen aan Abdessamad Bouras
2 oktober 2024 – In deze rubriek stellen we iedere editie van De Zuidwester vijf vragen aan een van de bewoners van Kanaleneiland, Transwijk of de Merwedekanaalzone. Abdessamad Bouras, ook wel Samad, bezorgde maar liefst negen jaar lang De Zuidwester. Vier keer per jaar verspreidde hij duizenden kranten, in de beginjaren soms wel 18.000 exemplaren per keer. Tegenwoordig woont hij in een dorp vlakbij Utrecht en is hij gestopt met bezorgen. Tijd om hem vijf vragen te stellen over zijn ervaringen. Tekst en beeld Manon Sas 1 – JE HEBT NEGEN JAAR DE ZUIDWESTER BEZORGD. HEB JE IN DIE TIJD OOK BIJZONDERE MOMENTEN MEEGEMAAKT? “Zeker! Ik kan het prima naar mijn zin hebben in mijn eentje. Het was heerlijk om buiten te zijn, vooral bij mooi weer of in de sneeuw. Je ziet veel tijdens het bezorgen, en het is ook nog eens een goede manier om in beweging te blijven. Soms kreeg ik van aardige mensen een drankje aangeboden. Overigens was niet iedereen blij met De Zuidwester. Zo bezorgde ik een keer een krant bij een snackbar en riepen ze: ‘Wat voor troep gooi je nou weer naar binnen?’ Maar daar trok ik me nooit veel van aan.” 2 – ZIJN ER OOK MINDER LEUKE MOMENTEN GEWEEST? “Ja, een keer werd mijn fietstas gestolen tijdens het bezorgen. Terwijl ik rondkeek bij de fietsen, kwam de politie vragen wat ik aan het doen was. Blijkbaar had iemand hen gebeld. Ik had op dat moment geen identiteitsbewijs bij me, dus kreeg ik ook nog een boete.” 3 – WAT VIND JE DE MOOISTE PLEKKEN IN KANALENEILAND EN TRANSWIJK? ‘“Kanaleneiland heeft veel mooie plekken! De hoge, witte toren en de omliggende straten en de nieuwe gebouwen bij de brug, waar het altijd rustig is. ” 4 – EN VERDER? Veel plekken in Transwijk en ook de hoge flats bij de Aziëlaan vind ik mooi.” 5 – WAAR KOM JE GRAAG OP KANALENEILAND? “Ik kom graag op de Rooseveltboulevard, vooral als het mooi weer is.” DANK JE WEL, SAMAD, VOOR NEGEN JAAR TROUWE DIENST ALS BEZORGER VAN DE ZUIDWESTER!
DOCK speelt een belangrijke rol, ook in onze buurten
1 oktober 2024 – Voor veel mensen is de sociale makelaarsorganisatie DOCK een bekende speler in de Utrechtse wijken en buurten. Met community building als één van de vaste kernwaarden binnen de organisatie richten zelforganiserende teams zich in hun werk op die sociale cohesie. Op het gebied van verbinding, hulpverlening en ondersteuning speelt DOCK voor veel bewoners een niet te onderschatten rol. Het is daarbij haast opmerkelijk dat de organisatie en haar medewerkers die rol vaak buiten beeld of op de achtergrond en met een enorme bescheidenheid vervullen. Tekst en beeld Maurice Hengeveld WAT DOET DOCK? DOCK werkt nauw samen met buurtbewoners, vrijwilligers en andere wijkpartners aan een prettige leefomgeving, brengt bewoners, ideeën en mogelijkheden in de wijk samen en ondersteunt daar waar nodig. Bewoners worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen en om iets te doen voor anderen. Dat doet DOCK met en voor iedereen die van betekenis wil zijn voor de eigen straat, buurt, wijk of stad. Daarbij wordt gewerkt in en vanuit buurtcentra, speeltuinen, verzamelgebouwen of zelfs op straat. De organisatie stelt haar netwerk beschikbaar, doet mee met bestaande netwerken en ondersteunt bewoners om anderen te helpen. Oktober vorig jaar ontving DOCK het Kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk van de Branchevereniging Sociaal Werk Nederland. Een waardering voor de huidige prestaties enerzijds en een positieve blik op de toekomst. STOP DE MARKTWERKING Toch is die blik op de toekomst nog niet zo vanzelfsprekend voor (onder andere) DOCK. Eind augustus vorig jaar namelijk overhandigde de kadergroep Welzijn FNV het Manifest Sterk Sociaal Werk aan de gemeente Utrecht met als boodschap ‘stop de aanbesteding in het sociaal domein’. Reden voor het Manifest is dat eind 2024 de contracten van vijf welzijnsorganisaties aflopen, te weten: SportUtrecht, Buurtteams Sociaal en Buurtteams Jeugd/Gezin, Dock en U-Centraal. Een aanbestedingsprocedure is nodig om te bepalen welke organisaties het werk mogen gaan voortzetten en/of uitvoeren in de nieuwe periode. Maar Utrechtse welzijnswerkers willen dat de gemeente stopt met het aanbesteden van sociaal werk. De FNV en haar leden willen dat de gemeente dit anders gaat aanpakken en stopt met de marktwerking. In het manifest staan onder meer elf principes voor goed en professioneel welzijnswerk opgenomen. Als de nu in de wijken en buurten aanwezige organisaties verdwijnen, gaat veel kennis en ervaring verloren en om dat weer op te bouwen, net als het bestaande vertrouwen, kost erg veel tijd en moeite!
Eerste feestelijke oogst voedselbosje Het Schateiland op Kanaleneiland
1 oktober 2024 – Medio juni beleefden leerlingen van basisschool Het Schateiland op Kanaleneiland (zie ook het artikel op pagina 4 en 5) een bijzonder smakelijke primeur in hun eigen voedselbosje. Ze oogstten namelijk de eerste vruchten, planten en kruiden tijdens een groei- en proefles van IVN Natuureducatie. Een leerzame en leuke ervaring voor kinderen over de voedzame en gezonde mogelijkheden die planten bieden. Tekst IVN Natuureducatie – Beeld © fosfotografie Het oogsten en proeven van eigen teelt stond centraal in de groeien proefles. Begeleid door een enthousiaste medewerker van IVN Natuureducatie verkenden de kinderen hun bloeiende Voedselbosje, dat ze in januari van dit jaar hadden geplant. Een van de hoogtepunten van de les was de blindproeverij, waarbij de kinderen verschillende vruchten, noten en bloemen mochten proeven. Het herkennen en benoemen van de smaken bleek een uitdaging, maar zorgde voor veel plezier en verbazing. “Door kinderen op deze speelse manier kennis te laten maken met nieuwe smaken, stimuleren we hun smaakontwikkeling en creëren we een positieve houding ten opzichte van gezond en verrassend voedsel” aldus Marc Veekamp, landelijk projectleider bij IVN Natuureducatie. Het feestelijke oogstmoment markeerde het twintigste Voedselbosje in de provincie Utrecht, die de afgelopen twee jaar op schoolpleinen en bij BSO’s zijn aangelegd en beheerd. Deze Voedselbosjes brengen kinderen dichter bij de oorsprong van voedsel en transformeren de vaak betegelde schoolpleinen tot groenere en fijnere plekken om te spelen en te leren. Het project Voedselbosjes Utrecht oost is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Utrecht en het Leader programma van de EU. Voor meer informatie, zie www.ivn.nl/ aanbod/voedselbosjes/. Inmiddels is het Voedselbosje net voor de afgelopen zomervakantie door IVN overdragen aan de school zelf, in de persoon van de onvermoeibare ‘groene meester’ Henk ten Hoeve.
Editorial
Heeft u een verhaal voor ons?
Neem gerust contact op met onze redactie!
Bij de Zuidwester staan we altijd open voor tips en goede ideeën. Is er iets leuks, interessants of spannends gebeurd bij u in de buurt? Heeft u gewoon vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op met onze redactie!